Laddbox hemma

Nu har regeringen börjat med avvecklingen av fossila bränslen och plötsligt ska alla ha råd att köpa en elbil. För många kommer denna övergång att bli tuff, både ekonomiskt men också praktiskt. Det kommer att ta tid innan alla har en laddbox hemma, men som tur är har många företag varit snabba och tillverkat laddstolpar för hemmabruk redan. För de som bor i villa är det enkelt att ladda sin elbil men inte nödvändigtvis ekonomiskt möjligt för alla att skaffa en laddbox hemma. Än så länge går det att få bidrag om man vill investera i en egen laddbox för hemmabruk.

Bidrag för laddbox

Till exempel kan man få bidrag upp till 50000 kronor (eller max 50% av totalkostnaden) om man köper en laddbox för hemmet. Ingen vet hur länge detta erbjudande kommer att finnas kvar dock. Bidraget ansöktes förut hos Naturvårdsverket men sedan 1 januari 2021 ansöker man hos Skatteverket, och bidraget (eller egentligen skattereduktion) kallas för Grönt avdrag eller Grön teknik. Skattereduktionen gäller för inköp och installation av laddboxar, solceller samt batterier. Det du måste tänka på är att skattereduktionen inte täcker resekostnader, utrustning eller administration i samband med installationen. De som har rätt att nyttja bidraget är privatpersoner som bor i villa eller bostadsrätt.

Installation av laddboxen

Man kan likna det så kallade Gröna avdraget vid ROT-avdraget. Då fakturerar det anlitade företaget endast halva kostnaden för att sedan begära den andra halvan av kostnaden från Skatteverket. Som kund behöver du inte göra något mer än att anlita ett pålitligt företag, resten sköter företaget. Det finns en viktig sak att poängtera för dig som tänker utnyttja detta bidrag, och det är att du måste köpa laddboxen samt installation från samma firma för att du ska ha rätt till bidraget. Om du nu redan har gjort detta så har enbart rätt till rotavdrag på installationen och detta är 30%.