Ett år i förändringarnas tecken

      Kommentarer inaktiverade för Ett år i förändringarnas tecken

I år har jag lovat mig själv att göra flertalet förändringar här hemma. Något jag tänkt på väldigt länge nu och noggrant planerat är att införskaffa mig en elbil och därav installera laddbox på vår uppfart. Utvecklingen har verkligen gått framåt fort när det kommer till elbilar och det känns helt rätt i tiden att uppgradera sig från den traditionella bensin- eller dieselbilen nu.

Olika typer av laddstationer som gör att man kan känna sig trygg ute på vägarna

Ser man till att installera rätt typ av laddstation, en så kallad laddbox så kan man vara säker på att effekterna blir relativt låg då den är optimerad att ladda via växelström. Det är därför man bör ha den typ av laddbox hemma eftersom bilen då kan stå och ladda i lugn och ro över natten. De stationer som man däremot ser ute på rastplatser exempelvis högst troligt är en så kallad snabbladdare. Via en snabbladdare laddas bilen istället på hög effekt via likström för att den skall laddas snabbare helt enkelt. Detta gör ju att man kan känna sig trygg i att även om sin egen nattliga laddning inte räcker hela körsträckan under en dag, kan man enkelt stanna och ladda snabbt vid en snabbladdare.

Bidrag för både installationen och för själva laddboxen finns att tillgå

En annan riktigt stor fördel med att installera laddbox är att man kan söka bidrag för själva installationen och upp till 50% av kostnaden för själva stationen. Det finns dock ett max tak på en viss summa man kan få i bidrag, men visst låter det bra ändå? Jag tror att denna typ av installation kommer att öka riktigt, riktigt mycket under de kommande åren och snart lär vi se laddstationer i var och vartannat hörn ute i landet.